×
POPUP!
Ilustracja: Godło Państwowe
Flaga unii

Tu wizje
nabierają
kształtu!

PolskiAngielskiNiemiecki

Zaproszenie: Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”
08.06.2021

Drukuj

Do udziału w XX edycji Konkursu Wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”, zaprasza Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego. Konkurs odbędzie się 7 sierpnia 2021r. podczas XI edycji Regionalnych Spotkań z Żywnością Tradycyjną i Ekologiczną na „Pograniczu Kultur” w Gospodarstwie Agroturystycznym „KARCZMA KALISKA” w Szadku, gmina Ceków-Kolonia, powiat kaliski.


 
 

Statuetka „Perła” - najwyższa nagroda, przyznawana przez Krajową Kapitułę Konkursu.

 Statuetka „Perła” - najwyższa nagroda, przyznawana przez Krajową Kapitułę Konkursu.

- Jest mi niezwykle miło poinformować, że rozpoczynamy 20. edycję  Konkursu Wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Jego celem jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność – podkreśla w zaproszeniu do udziału w konkursie wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

1. Konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy

Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa wielkopolskiego, spełniający kryteria konkursowe.

Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie do 30 czerwca 2021 r. wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia.

w formie papierowej na adres:
Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi
al. Niepodległości 34
61-714 Poznań
z dopiskiem „konkurs NKD 2021 – produkt”

lub e-mailem na adres: dr.sekretariat@umww.pl

Konkurs odbędzie się w 4 kategoriach (w 10 podkategoriach):

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:

1. Produkty i przetwory mięsne
2. Produkty i przetwory z ryb
3. Produkty mleczne
4. Miody

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:

1. Przetwory owocowe
2. Przetwory warzywne
3. Produkty zbożowe
4. Wyroby cukiernicze

III. Napoje regionalne:

1. Napoje bezalkoholowe
2. Napoje alkoholowe

IV. Inne produkty regionalne.

Laureaci konkursu otrzymają cenne nagrody ufundowane przez Marszałka Województwa Wielkopolskiego.

2. Konkurs na najlepszą potrawę regionalną

Konkurs ma również charakter otwarty. Przystąpić mogą do niego dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich, spełniające kryteria konkursowe.

Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie do 30 czerwca 2021 r. wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia.


w formie papierowej na adres:
Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi
al. Niepodległości 34
61-714 Poznań
z dopiskiem „konkurs NKD 2021 – potrawa”

lub e-mailem na adres: dr.sekretariat@umww.pl

Laureaci konkursu otrzymają cenne nagrody ufundowane przez Marszałka Województwa Wielkopolskiego.

Szczegóły dotyczące konkursu można znaleźć na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego: http://www.produktyregionalne.pl/nkd.html

Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego

Zdjęcia:Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

Partnerzy