×
POPUP!
Ilustracja: Godło Państwowe
Flaga unii

Tu wizje
nabierają
kształtu!

PolskiAngielskiNiemiecki

Pokaz żywieniowy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego
25.04.2018

Drukuj

Podczas 27 edycji  Agro Targów Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu przeprowadził, cieszący się dużym uznaniem odwiedzających, pokaz kulinarny. Wszystkie potrawy prezentowane i degustowane na pokazie były daniami bezmięsnymi.

Poniżej foroteralcja z pokazu kulinarnego wraz z przepisami.

Sałatka z selera naciowego po meksykańsku

Składniki: 1pęczek selera naciowego, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka fasoli czerwonej, garść sparzonych rodzynek i żurawiny, 2 jabłka, por, sól, pieprz, odrobina mielonej papryki ostrej, jogurt, majonez

Wykonanie: Seler i pora pokroić w piórka, kukurydzę odcedzić, fasolę odcedzić i przepłukać na sicie przegotowaną wodą, jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki włożyć do miski, przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką i połączyć sosem z jogurtu i majonezu ,razem wymieszać.

 

Sałatka z makaronu ryżowego

Składniki: 1 opak. makaronu ryżowego, 2 opak. paluszków krabowych , 1 puszka kukurydzy, 2-3 świeże ogórki, sól, pieprz, czosnek, jogurt grecki, majonez

Wykonanie: Zagotować wodę i zalać makaron, przykryć na 10 min aby spęczniał. Zlać nadmiar wody i pokroić na mniejsze kawałki. Paluszki krabowe pokroić na 3mm plasterki i podsmażyć na oleju z dodatkiem czosnku – ostudzić. Ogórki pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić. Połączyć wszystkie składniki, doprawić i wymieszać z sosem (majonez+jogurt).

 

Sałatka z cieciorki

Składniki: 1 puszka cieciorki, 1 puszka tuńczyka w oleju, 5-6 pomidorów suszonych, bazylia, 2-3 ząbki czosnku, 2-4 łyżeczki octu balsamicznego, pieprz

Wykonanie: Cieciorkę i tuńczyka odcedzić na sicie (olej z tuńczyka zostawić w osobnej miseczce). Wymieszać cieciorkę z tuńczykiem, dodać pokrojone w paski pomidory i pół pęczka bazylii. Do oleju z tuńczyka dodać octu balsamicznego i zmiażdżony czosnek. Wszystko razem wymieszać, doprawić pieprzem. Wstawić do lodówki na ok. 15-30 min.

 

Sałatka z brokułu

Składniki: 1 brokuł, 1 puszka kukurydzy, ser żółty, papryka świeża, por, jogurt grecki, majonez, sól, pieprz, czosnek, zielona pietruszka,  5 jajek ugotowanych na twardo.

Wykonanie: Brokuł ugotować, ostudzić podzielić na mniejsze różyczki. Ser, paprykę pokroić w kostkę, jajka ugotować na twardo, pokroić w grubą kostkę, por w piórka. Połączyć wszystkie składniki, doprawić  i wymieszać z sosem czosnkowym.

 

Sałatka z makaronu tortellini

Składniki: 1 opak. makaronu tortellini z serem lub mięsem, 1 papryka świeża, 10 dag szynki konserwowej, ogórek świeży, kukurydza konserwowa, czerwona fasola, koperek, sól, pieprz, majonez, jogurt, czosnek

Wykonanie: Makaron ugotować, przelać zimną wodą. Kukurydzą odcedzić z zalewy, paprykę, ogórki, szynkę pokroić w kostkę, koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć, doprawić i wymieszać z sosem .

 

Pasztet z cukinii

Składniki: 4 szkl. startej na dużych oczkach cukinii, 40 dag pieczarek, 5 jajek, 1,5 szkl. bułki tartej, 1 ząbek czosnku, 2 cebule, 20 dag starkowanego sera żółtego, zielenina, sól, pieprz, olej do smażenia

Wykonanie: Cukinię posolić, odstawić by puściła sok, zlać. Pieczarki pokroić w drobne plasterki, usmażyć na oleju z dodatkiem cebuli – ostudzić. W misce mieszamy wszystkie składniki, dodać jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Foremki aluminiowe smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanych foremek przekładamy masę warzywną, lekko ubić. Pasztet z wierzchu posmarować olejem. Piec w temp. 180 stopni ok. 1 godz.

Pasztet z selera

Składniki: 1 seler, 10 dag rodzynek, 10 dag żurawiny, cebula, 4 jajka, 1,5 szkl. bułki tartej, sól, pieprz

Wykonanie: Seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę. Do rondla wlać 1 szkl wody, dodać selera i kostkę warzywną lub rosołową, cebulę i dusić aż z warzyw zrobi się papka. Zestawić z ognia i ostudzić. Do zimnej masy dodać jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do foremki keksówki. Piec w temp. 180 stopni ok. 80 min.

przepisy: WIelkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego 

zdjęcia: J. Oburota

Partnerzy