×
POPUP!
Ilustracja: Godło Państwowe
Flaga unii

Tu wizje
nabierają
kształtu!

PolskiAngielskiNiemiecki

Gotowali dla WOŚP w Dolinie Aniołów
23.09.2020

Drukuj
Wędzony pstrąg, krem z dyni z kozim serem i szarpana gęś w wielkopolskiej pyzie, to tylko kilka dań, których w Dolinie Aniołów próbowali zwycięzcy aukcji na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Wszystkie dania, przyrządzone przez panią Katarzynę Bosacką, zostały przygotowane z lokalnych, sezonowych produktów.

Smacznym elementem spotkania było wspólne lepienie czekoladowych pierogów z serowym nadzieniem, z szarą renetą i białą czekoladą. Własnoręcznie ulepiony deser smakował wyśmienicie.

 
Oprócz przygotowywania i degustacji dań oraz polskich win, był też czas na wspomnienia z czasów, jakie Katarzyna i Marcin Bosacki spędzili w Kanadzie, gdzie senator Marcin Bosacki pełnił funkcję ambasadora. Ponadto pan Marcin podzielił się z uczestnikami spotkania szeroką wiedzą na temat win oraz ciekawostkami z zakresu zasad savoir-vivre obowiązujących w różnych państwach i kulturach świata.
 
Gotowanie z Bosackimi i Głowskimi w Dolinie Aniołów miało odbyć się w marcu, ale pandemia koronawirusa spowodowała, że wiele planowanych przedsięwzięć się nie odbyło. To wydarzenie udało się zrealizować dopiero teraz.
– Od wielu lat staramy się z żoną zaskakiwać nowym projektem w ramach WOŚP. Przypomnę, że można było mnie zatrudnić do pracy na jeden dzień, były też rejsy po Bałtyku, a teraz gotowanie. Co dalej, to zobaczymy, bo wiadomo, jakie mamy czasy. Na pewno ze wspierania Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy nie zrezygnujemy – podsumował wieczór Piotr Głowski, prezydent Piły.
 
Dzięki wszystkim aukcjom z udziałem prezydenta Głowskiego na koncie WOŚP znalazło się 39 977 złotych.
Bartek Mirowski
Biuro Prezydenta  

Partnerzy