Tłusty czwartek w Cechu Rzemiosł Różnych
28.02.2019

Dziś tłusty czwartek, czyli ulubiony dzień w roku każdego łasucha! To także koniec karnawału i małe przyzwolenie na objedzenie się słodkościami, wśród których królują pączki i faworki, zwane też chruścikami. 

Pysznych pączków nie mogło zabraknąć  w Cechu Rzemiosł Różnych w Pile, wszak cukiernicy i piekarze w tym okresie szczególnie ciężko pracują. W spotkaniu uczestniczyła zastępca prezydenta miasta Beata Dudzińska.

Dwa dni temu Cech Rzemiosł Różnych zorganizował także IV Mistrzostwa Piły w jedzeniu pączków na czas. Jan Janczewski powitał gości oraz uczestników i zainaugurował mistrzostwa.

W konkursie wzięło udział 26 amatorów pączków, a całkowita ilość słodkich przysmaków, która trafiła na stół Cechu to 480 sztuk!

Zasady konkursu były proste: zjeść 10 pączków w jak najkrótszym czasie. Przed startującymi w mistrzostwach stanęły talerze z przydzieloną ilością. Brzmi łatwo, ale mimo tego, że pączki wyglądały bardzo smakowicie, niełatwo było się z nimi uporać.

Pączki ufundowała piekarnia „Rogalik W. J. Dudek” z Trzcianki. Nad zdrowiem zawodników czuwał lekarz - Jacek Michalski.

Po zaciętej walce tytuł Mistrza w jedzeniu pączków otrzymał Piotr Sikora. Spałaszowanie talerza pączków zajęło mu 7 minut i 16 sekund. Wicemistrzem został Robert Zimny, którego ostatni chaps przypadł 7 sekund później. Trzecie miejsce i tytuł II Wicemistrza wywalczył Janusz Jamnitz, którego czas wyniósł 7 min. 45 sekund.

Zwycięzcy konkursu otrzymali nagrody w postaci pucharów, książek i pamiątkowych drobiazgów. Starszy Cechu wręczył również laureatom pamiątkowe dyplomy, a wszyscy uczestnicy otrzymali upominki oraz zapas pączków.

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy wygranej!