Bezpłatne warsztaty: Bezglutenowa Wielkanoc dla dzieci i dorosłych
11.03.2015

Bardziej atrakcyjnego dnia wiosny nie można było chyba zaplanować…. W sobotę, 21 marca bezglutenowe dzieci i dorośli w Pile będą mogli świętować przy garnkach i zastawionych stołach, w dobrym towarzystwie. Na bezglutenowych warsztatach przygotujemy dania wielkanocne, m. in. bezglutenowe chlebki do święconki, bezglutenowy żurek, pasztet mięsny bez glutenu oraz mazurki i czekoladowe rolady. Zapisy dobiegają końca.

Warsztaty organizowane przez włoską firmę Schaer są bezpłatne, ale najlepiej wcześniej się zarejestrować,zadzwonić lub przysłać e-mail (marta@bezglutenowamama.pl).

Bezglutenowe gotowanie odbędzie się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Pile przy ul. Sikorskiego 73 (wejście od podwórza) na parterze, w sali nr 34. Warsztaty potrwają od godziny 10 do 15. Małych i dużych kuchmistrzów prosimy o przyniesienie swoich fartuszków oraz wałków, na których nie będzie śladów po glutenowym cieście.

Tematem  marcowych warsztatów w Pile jest „Bezglutenowa Wielkanoc dla dzieci i dorosłych”. Przygotujemy dania bezglutenowe, w tym niektóre bezmleczne i bezjajeczne. Zaplanowaliśmy m. in. upieczenie bezglutenowego mazurka, chlebka do święconki, sernika czekoladowego, wieńca cynamonowo-drożdżowego. Powstaną także bułeczki oraz chleb biały i chleb razowy z ziemniakami. Przygotujemy też szybki żurek bezglutenowy oraz domową ćwikłę. Tak, bezglutenowa Wielkanoc w Pile nadchodzi wielkimi krokami.

W programie jest także wykład o diecie bezglutenowej i prezentacja o bezglutenowych produktach, indywidualne porady kulinarne. Na stoisku miejscowego sklepu bezglutenowego będzie można się zaopatrzyć w bezglutenowe produkty w promocyjnych cenach. Wszyscy uczestnicy otrzymają także przepisy i książeczki z poradami dotyczącymi bezglutenowego gotowania i pieczenia.

Oczywiście przez cały czas trwania warsztatów będą dostępne napoje oraz przekąski bezglutenowe. A wszystko, co ugotujemy i upieczemy, zjemy ze smakiem przy wspólnym stole.

Warsztaty odbędą się w nowoczesnych pracowniach kulinarnych Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile. Szkoła ma ciekawą historię: już przed stu laty żony i córki niemieckich oficerów uczyły się tam gotowania i prowadzenia domu.  Mamy nadzieję, że ich duchy będą nam sprzyjać.


Marta Krzyżanowska-Sołtysiak
www.bezglutenowamama.pl
tel. 602 383 840